Houthakselaars

Een hakselaar: onmisbaar voor de ware tuinliefhebber

Na het snoeien kun je je tuinafval naar het containerpark brengen, of je kunt het verwerken met een hakselaar. Het organisch materiaal dat je daarna overhoudt is perfect geschikt om opnieuw te gebruiken in je tuin.

Wat is hakselen?

Als je struiken, heggen of kleine bomen snoeit of (gedeeltelijk) verwijdert, hou je heel wat organisch afval over, vaak met erg onhandige afmetingen. Het proces waarbij je dit organisch afval met een machine in kleine stukjes hakt of vermaalt, wordt hakselen genoemd. Door te hakselen kun je een grote berg takken, bladeren en ander grof tuinafval reduceren tot een klein hoopje snippers dat makkelijk verteert en vlot tot compost te verwerken is.

Gehakseld materiaal composteren of uitstrooien?

De snippers die uit een hakselaar komen mag je meteen op de composthoop gooien. Om goede compost te krijgen is de verhouding tussen groen en bruin materiaal cruciaal. Haagscheersel is dan ook perfect om te composteren, omdat dit zowel groen als bruin materiaal bevat. Heb je na het hakselen enkel houtsnippers? Vermeng dit dan met keukenresten en grasmaaisel, zo krijg je een luchtige structuur en een goede luchtstroom in je composthoop.
Houtsnippers kun je ook direct uitstrooien op plaatsen waar de grond voedingsstoffen nodig heeft. Bovendien ogen houtsnippers tussen je planten erg fraai, krijgt onkruid geen kans meer en bieden de snippers ’s winters extra bescherming tegen de vorst.